El Palau Firal de Manresa acollirà un certamen que té l’objectiu de contribuir i complementar la tasca orientadora que es desenvolupa des dels centres educatius de secundària

Presentació de la Fira de l’Estudiant, aquest divendres al Palau Firal | AjM

El Palau Firal de Manresa rebrà la setmana que ve la 26a edició de la Fira de l’Estudiant, que espera la visita de més 3.300 alumnes de secundària de la Catalunya Central. El certamen obrirà portes de dilluns a dijous que ve, de 9 del matí a 2 del migdia i de 3 a 6 de la tarda.

Els continguts de la Fira de l’Estudiant són d’especial interès per a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i programes adreçats a alumnes que no superin l’ESO. Així mateix, la visita també pot ser molt adequada per aquell alumnat que vulgui canviar d’estudis i per aquelles persones que vulguin retornar al sistema educatiu des del món laboral.

Els detalls d’aquesta nova edició han estat presentats aquest divendres al Palau Firal de Manresa per Antoni Cornudella, coordinador de la Fira de l’Estudiant; Mar Raluy, coordinadora territorial d’ensenyaments professionals a la Catalunya Central; Mercè Rosich, regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa; Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages; Francesc Xavier Mas, president per delegació del Consell Comarcal del Solsonès; Neus Prat, consellera d’Ensenyament del Consell Comarcal del Moianès; Francesc Xavier Francàs, vicepresident del Consell Comarcal del Berguedà; i Xavier Alcantara, gerent de la Fundació Lacetània.

Antoni Cornudella s’ha mostrat “content” de ser a les portes d’una fira “que permetrà tenir una visió global de tota l’oferta educativa de la Catalunya Central” i “ho fem per segon any consecutiu al Palau Firal, un espai molt més ampli, que ens ha permès fer una distribució més adequada dels diferents serveis”. Per al coordinador de la Fira “enguany, hi haurà més estands que mai, un total de 25, representant a 45 centre educatius”.

Mercè Rosich ha manifestat la “satisfacció” de poder continuar oferint la Fira al Palau Firal, fet que “reforça la capitalitat de Manresa”. La regidora ha tingut paraules d’agraïment a totes les institucions i col·laboradors “que amb el seu esforç fan possible aquest certamen anual que és un referent anual a l’hora de conèixer l’àmplia oferta educativa que ofereix el nostre territori”.

Al seu torn, Agustí Comas ha afirmat “que entre tots ens hem de felicitar per continuar contribuint a fer gran, any rere any, aquesta fira, una iniciativa plenament consolidada que ofereix informació i orientació personalitzada no només als estudiants joves sinó a qualsevol persona”. Comas ha afegit que el Consell Comarcal continuarà pagant el transport públic dels estudiants del Bages per assistir-hi, i ha destacat també la participació de la institució per oferir un dia de la Fira (dilluns 9 d’abril) el servei SARU (Servei d’acompanyament al Reconeixement Universitari).

Les comarques de l’Anoia i d’Osona també hi tindran estand propi
La Fira de l’Estudiant és un espai d’informació i d’orientació acadèmica i professional pensat especialment per a l’alumnat de secundària del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès que ha de prendre decisions en relació als seus estudis i al seu futur laboral, així com també per als tutors i les famílies que els han d’ajudar a prendre-les. En aquesta edició, per segon any, també hi participen les comarques de l’Anoia i d’Osona, en aquesta ocasió amb un estand propi amb tota la seva oferta educativa.

Pel que fa l’ampliació territorial de la Fira, l’actual edició fa un primer pas amb la presència de tota l’oferta universitària dels Campus universitaris de la Catalunya Central.

Durant aquests dies els joves podran trobar a la Fira informació i orientació personalitzada sobre els diversos itineraris formatius al seu abast, així com una mostra específica de l’oferta de Cicles formatius de grau mitjà i superior de les comarques del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès, a més de l’Anoia i Osona, i de tota l’oferta universitària dels Campus Universitaris de la Catalunya Central.

Impuls i organització
La Fira de l’Estudiant està impulsada pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, l’Ajuntament de Manresa, els Consells Comarcals del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès i la Fundació Lacetània, i constitueixen la comissió institucional. L’organització tècnica va a càrrec d’una comissió organitzadora formada en representació de centres i institucions de l’ensenyament. Així mateix compta amb la col·laboració del conjunt d’institucions i entitats, que en la mesura de les seves possibilitats hi aporten recursos humans, infraestructurals i econòmics.

La Fira de l’Estudiant compta, també, amb el patrocini de: ICL, Sagalés, Sobrerroca i L’Onada, i amb la col·laboració de: Diputació de Barcelona, Abacus, Ofimat, Ampans i Escola d’Art de Manresa.

En total hi haurà 25 estands de centres educatius, comarques i universitats; i 6 espais d’Orientació Individual (cabines d’atenció individualitzada) i un espai d’Informació General, amb 4 taulells informatius.

Com d’altres anys, la Fira de l’Estudiant, amb la voluntat d’oferir a l’alumnat d’estudis postobligatoris una informació i una orientació que complementi la visita ordinària, ha programat un conjunt d’activitats complementàries per facilitar a l’alumne un seguit d’eines personals que l’ajudi a la presa de decisions a l’hora de decidir el seu itinerari acadèmic. Així mateix, per cinquè any consecutiu.

Així mateix, per cinquè any consecutiu, la Fira de l’Estudiant convertirà l’Oficina Jove del Bages en l’Espai dels Ensenyaments Artístics i que en aquesta edició tindrà com a convidada la dissenyadora manresana Miriam Ponsa.

Inauguració oficial, dilluns a les 10.30 del matí
L’acte d’inauguració tindrà lloc dilluns, 9 d’abril, a les 10.30 del matí, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i la directora general d’educació secundària obligatòria i batxillerat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Rosa Maria Artigal.