Ocupació al Bages Industrial, un dels deu millors projectes d’innovació social a Catalunya

El Centre d’iniciatives per l’ocupació de l’Ajuntament de Manresa lidera el projecte, que entre d’altres reptes, té el de crear millors oportunitats d’ocupació i itineraris formatius per a joves desconnectats.

L’auditori del CosmoCaixa de Barcelona va acollir divendres passat la 5a Jornada 10×10 Càpsules d’Innovació Social on es van presentar els 10 millors projectes d’innovació social a Catalunya l’any 2016. Un d’ells ha estat el projecte Ocupació al Bages industrial.

Aquesta jornada està promoguda cada any per l’empresa d’acció social Sumar amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, per donar visibilitat a diferents projectes d’innovació en l’àmbit dels serveis socials. La missió del Consorci d’Acció Social de Catalunya és impulsar Noves Idees que Funcionin en l’àmbit dels serveis socials.

Amb la celebració d’aquesta jornada es pretenia impulsar la reflexió per repensar i millorar els serveis socials, i ser una font d’inspiració per ajudar a resoldre els reptes socials emergents de la nostra societat, per presentar les seves experiències, els instruments i eines de millora per afrontar problemes actuals i reptes futurs de la nostra societat.

La coordinadora del programa Ocupació al Bages industrial va explicar a la jornada que les entitats públiques cerquen posar en marxa accions per la millora de l’ocupació adreçades a persones joves i d’altres col·lectius amb dificultats d’inserció laboral, apostant per la millora de l’ocupació amb un enfocament i una manera de treballar, diferent:

– Apropant-se a les empreses, fomentant la col·laboració público-privada.
– Apostant per la innovació social, i la retenció del talent, i la formació la requalificació de persones.
– Introduint noves eines de gestió i instruments que han ajudat al èxit del projecte.

Els programes presentats són iniciatives innovadores que tenen en comú la creativitat i el factor innovador i d’adaptabilitat a diferents àmbits, territoris i col·lectius permeten donar resposta als diversos problemes emergents de la nostra societat.

Després de la presentació els assistents van participar en sessions de Speed Networking de 30 minuts amb els representants dels projectes innovadors.

Al programa Ocupació Bages Industrial participen també el Consell Comarcal del Bages i els Ajuntaments de Castellbell i el Vilar, Súria, Cardona, Callús, Navarcles, Artés, Sallent, Sant Fruitós de Bages i d’altres ens publico-privats: EPSEM-UPC, Fundació Lacetània, Patronal Metal·lúrgica del Bages, PIMEC Catalunya Central, Cambra de Comerç i Indústria de Manresa està fiançat per la Diputació de Barcelona i té com objectiu impulsar l’ocupació al sector industrial metal·lúrgic i auxiliar d’automoció de la comarca.