L’ampliació és imprescindible per donar resposta a les necessitats de creixement del centre, on es formen 1.000 alumnes cada any.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest divendres les noves instal·lacions del Centre de Formació Pràctica a la planta 0 del Palau Firal de Manresa. Unes instal·lacions de 800 metres quadrats que, sumades a l’espai actual, doten el centre d’una superfície total de 1.700 metres quadrats amb noves aules, tallers i despatxos per als professionals que hi treballen. Aquesta ampliació permet donar resposta a les necessitats de creixement del centre, referent a la Catalunya Central en la formació dels professionals de la indústria del metall i en el suport tecnològic a les empreses d’aquest sector.

El nou espai, cedit per l’Ajuntament de Manresa, compta amb cinc aules teòriques, un magatzem, un taller de tall i conformat, dos despatxos i un futur taller de soldadura. Les obres d’adequació han estat assumides pel CFP, mentre que l’Ajuntament s’ha fet càrrec del condicionament de l’escala interior i dels tancaments de la façana d’aquesta part del Palau Firal. A la planta que actualment ja estava en funcionament, la -1, hi queden dues aules teòriques, un espai de metrologia, un taller d’arrencament de ferritja, un laboratori d’assajos i prototips d’alt rendiment, dos magatzems i les oficines del centre.

 

 

La presidenta de la Fundació LacetàniaSílvia Gratacòs, ha destacat que “les noves instal·lacions ens permeten tenir una major capacitat formativa per donar resposta a les necessitats de les empreses. El Centre de Formació Pràctica és un símbol de l’èxit de la col·laboració publicoprivada a la comarca”. Per la seva part, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha subratllat “que avui és un dia d’il·lusió i goig per a un centre que continuarà jugant un paper fonamental en la formació dels nostres joves“. L’alcalde ha afegit que “la inauguració d’avui és un primer pas i el proper repte serà que el CFP formi part del nou punt de coneixement que tindrem a la futura Fàbrica Nova“. Ha tancat les intervencions el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fet una crida “perquè els joves apostin per formar-se en el camp de la indústria on tenen grans possibilitats d’inserir-se laboralment” i ha fet explícit el compromís del Govern de la Generalitat “amb la indústria del Bages i de la Catalunya Central amb actes com el d’avui”. Aragonès ha agraït la “capacitat de les indústries del Bages de ser resilients i adaptar-se a un context difícil obrint-se a l’exterior” i ha anunciat que “Catalunya és i continuarà essent un país industrial”.

L’ampliació de les instal·lacions actuals del CFP ha estat imprescindible per poder continuar impulsant la competitivitat de les petites i mitjanes empreses de la Catalunya Central i d’arreu de Catalunya, especialment les del sector metall-mecànic i afins. El centre ha experimentat un fort creixement els darrers anys i ha apostat per disposar de les tecnologies més punteres que permetin a les empreses de l’entorn fer el pas cap a l’anomenada indústria 4.0 a través de la fabricació avançada, la digitalització, la sostenibilitat i la formació especialitzada.

El CFP és un dels pocs centres del país que ofereix formació especialitzada tant als professionals que ja treballen al sector com a persones a l’atur o treballadores d’altres sectors que volen reorientar la seva carrera professional cap a un àmbit amb una gran demanda de perfils qualificats. Cada any s’hi formen un miler llarg d’alumnes, amb 4.000 hores de formació impartida i una quarantena d’empreses que acullen de manera regular alumnes en pràctiques. La taxa d’inserció laboral dels alumnes formats al CFP és d’un 80% i la nota mitjana que els mateixos alumnes donen a la formació rebuda al centre és del 8,8. A més, des del centre es gestionen anualment prop d’un centenar d’ofertes laborals.

En un futur, és previst que el CFP s’integri al projecte de la Fàbrica Nova liderat per l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya, on podrà crear sinèrgies i compartir usos amb altres agents del territori.